Κίνα για την εισαγωγή των πιστωτικών default swaps

Άνοιγμα σελίδας chinadaily σε ηλεκτρονική έκδοση.


Νέο μέσο που θα επιτρέψει στις τράπεζες για την αντιστάθμιση του κινδύνου και να περιορίσει τις συμβάσεις.

New York - H Κίνα θα εισάγει credit-default swaps από το τέλος του έτους, επιτρέποντας στις τράπεζες να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο, ενώ περιορίζει τις συμβάσεις για να αποφύγει τις παγίδες των πιστωτικών αγορών που οι ΗΠΑ παρουσίασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών ετών, σύμφωνα με μια Κινεζική οικονομική ένωση.

Η Κίνα θα περιορίσει το ποσό της μόχλευσης που χρησιμοποιείται σε συμβάσεις ανταλλαγής credit-swaps και δεν θα επιτρέψει οι συμβάσεις να είναι γραμμένες σε υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία, όπως στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου. Ο Shi Wenchao, γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς Θεσμικών Επενδυτών (NAFMII), δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Νέα Υόρκη. Οι επενδυτές στην παραγώγων θα πρέπει επίσης να έχουν τη δικιά τους ασφάλιση υποκείμενου τίτλου.

«Είναι πολύ άσχημο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν είχαν τέτοιου είδους περιορισμούς δύο ή τρία χρόνια πριν," δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη του από το Λος Άντζελες ο Donald Straszheim, εποπτεύων της Διεθνής Στρατηγικής και του επενδυτικού ομίλου της έρευνας της Κίνας.

«Όλοι μας σε όλο τον κόσμο μπορεί να είμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι είμαστε τώρα. Ποιο είναι το πιο σημαντικό, ότι τα σχέδιά τους είναι να μην επιτρέψουν σε όλη αυτή τη διαδικασία να βγει εκτός ελέγχου."
ήθηκαν
Ιδιωτικά swaps περιέπλεξαν τις προσπάθειες για την επίλυση της πιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, όταν οι ρυθμιστικές αρχές και οι χρήστες της αγοράς δεν θα μπορούσαν εύκολα να καθορίσουν πώς διασυνδέονται τράπεζες και πως είχαν γίνει μέσω των συμβάσεων των συναλλαγών. Η American International Group Inc χρειάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης των ΗΠΑ που φούσκωσε σε $ 182.3 δισεκατομμύρια μετά από απώλειες που τροφοδοτήθηκαν από μια μονάδα που πώλησε εγγυήσεις για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το χρέος προς τις τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και της Goldman Sachs Group, Inc

Η Κίνα σχεδιάζει να εισαγάγει τα πιστωτικά παράγωγα για να βοηθήσουν στη διαχείριση του κινδύνου στην αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά ομολόγων του έθνους, είπε σε συνέντευξη Ιούνιο στο Πεκίνο.

Οι πωλήσεις του γιουάν-εκφραζόμενες σε εταιρικά ομόλογα στην Κίνα αυξήθηκαν σε 496 δισ. γιουάν (74 δισεκατομμύρια δολάρια) το περασμένο έτος από 7,9 δισ. γιουάν το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η παγκόσμια πιστωτική αγορά-default swap είναι τώρα 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη συμπλήρωση του 62 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τα Credit-default swaps είναι παράγωγα που πληρώνουν την ονομαστική αξία, στον αγοραστή, αν ο δανειολήπτης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μείον την αξία αθέτησης χρέους.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διαμορφώθηκε NAFMII το 2007 για να βοηθήσει στην ανάπτυξη over-the-counter χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας, τα οποία καλύπτουν τα ομόλογα, δάνεια, συνάλλαγμα, εμπορικά χρεόγραφα και χρυσό.

Η Κίνα αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω τις αγορές χρέους, με τις προοπτικές των υπερπόντιων εταιρειών που πωλούν το χρέος τους στην Κίνα βελτιώνοντας την θέση της από "πολλά υποσχόμενη" σε "εξαιρετικά μεγάλη» σε τρία έως 10 έτη,είπε ο Shi. Η Κίνα δεσμεύτηκε για τη αντιμετώπιση των ξένων εταιρειών με τον ίδιο τρόπο όπως και με τις δικές της, όταν εισήχθη στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.

Η οργάνωση NAFMII είπε τον Δεκέμβριο ότι οι ασιατικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις πωλήσεις εντός του τρέχοντος έτους. Η Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Κίνα) Ltd ήταν η πρώτη ξένη θυγατρική τράπεζα που ξεκίνησε να πούλαει τα ομόλογα στην Κίνα το Μάιο, με Έκδοση 1 δισ. γιουάν διετούς διάρκειας.

Η κινεζική αγορά ομολόγων εξακολουθεί να παραμένει κλειστή για τους ξένους επενδυτές. Τα σχέδια για το άνοιγμα της αγοράς σε ξένους αγοραστές, όπως οι ΗΠΑ, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη,είπε ο Shi.

Οι αξιωματούχοι της NAFMII είναι στη Νέα Υόρκη σε συνάντηση με εταιρείες όπως η Citigroup Inc και JPMorgan Chase & Co για την αγορά κινητών αξιών, λέει ο Shi. Η ομάδα συναντήθηκε επίσης με χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη Γερμανία και την Πολωνία για να συζητήσουν την τιτλοποίηση, είπε.

Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν συζητήσεις με τους τραπεζίτες πριν από μερικά χρόνια για να μάθουν για την τιτλοποίηση, είπε. Το 2007, οι αξιολογημένς με ΑΑΑ που υποστήριζαν τα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν σε αξία με την έναρξη της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, οδηγώντας σε 1.800 δισεκατομμύρια δολαρίων των ζημιών σε όλο τον κόσμο.

«Μάθαμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», λέει ο Shi. "Αλλά ανακαλύψαμε ότι οι δάσκαλοι μας έχουν μεγάλα προβλήματα."

Με Christine Richard και Smith Shelley (China Daily)
Bloomberg News
China Daily page17 09/15/2010
SWAPs