Πως οι διαχειριστές του ΕΣΠΑ σαμποτάρουν την Ανάπτυξη!.

06  Ιουλίου 2012

Η  Ε.Ε. πρέπει άμεσα να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της  "μη απορρόφησης" κονδυλίων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Διαβάστε πως μεθοδικά αποτρέπουν τους πολίτες να εντάσσονται στα προγράμματα, και πως όταν το καταφέρουν, τους "εκβιάζουν" για να τα εγκαταλείπουν".

Πέρισυ τον Ιούλιο (8/7/2011) σε ανακοίνωσή του μέσω της ιστοσελίδας το ΥΠ.ΑΝ. (κλικ) πληροφορούσε πως αξιοποιώντας 200 εκ.ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ,  σχεδιάζει πρόγραμμα, που απευθύνεται  σε 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθοδοτικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Τελικά λίγο...  πριν από τα Χριστούγεννα (20 Δεκεμβρίου) με ολοσέλιδες καταχωρήσεις και ρεπορτάζ σε εφημερίδες και τηλεόραση, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα που ονομάστηκε " Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start -up)".

Οι "τυχεροί" πριμοδοτώνταν με ενίσχυση 10-20.000 ευρώ για επιλεγμένα έξοδα δημιουργίας επιχείρησης (νοίκια ΔΕΚΟ κ.λ.π.) και με 15.000 ευρώ για πρόσληψη ενός ανέργου για 1 χρόνο.

Δεν χρειαζόταν να βάλουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ, διατυμπάνιζαν τα στελέχη του υπουργείου που παρήλαυναν στα κανάλια η έκαναν δηλώσεις σε εφημερίδες.

Επειδή η καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή  ήταν η 17η Ιανουρίου (2012) πολλοί στον ενθουσιασμό τους κατεφυγαν  στα Γραφεία Συμβούλων για να συμπληρώσουν εκτός από την αίτηση το υποχρεωτικό "επιχειρηματικό σχέδιο" που τους κόστισε τουλάχιστον 500 ευρώ.

Στην συνέχεια έμαθαν ότι θα έπρεπε σαν Ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν στην άκρη λεφτά για την αυτασφαλισή τους στο ΤΕΒΕ, και φυσικά στο επιδοτούμενο ποσό θα έπρεπε να πληρώσουν το ανάλογο ΦΠΑ που δεν θεωρείται!!! επιλεγμένη δαπάνη.

Δυο μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία, το Υπουργείο με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα, πληροφορεί ότι παρατείνει (αδικαιολόγητα) τον χρόνο συμμετοχής για ένα μήνα, δηλαδή 17 Φεβρουαρίου

Και ακόμη και τότε προχώρησε σε τρίτη αναβολή στην ON LINE υποβολή των αιτήσεων. Τελικά τους (αθεόφοβους) πήρε αλλους σχεδόν 2,5 μήνες και με ανάθεση σε εξωτερικούς αξιολογητές να επιλέξουν ποιοι θα ενταχθούν.

Την παραμονή εκλογών (Μαϊο) με ανάρτηση στην ιστοσελίδα οι τυχεροί που είδαν το όνομά τους στην λίστα, άρχισαν των αγώνα συλλογής  των αναρίθμητων δικαιολογητικών.

Και κάπου εκεί συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος πέσαμε όλοι από τα σύννεφα.
Γιατί δεν φτάνει που άπαντες οι υποψήφιοι ήταν εκτός (χωρίς να είναι δικής τους  η ευθύνη) του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου που είχαν υπογράψει ότι θα ακολουθήσουν πιστά, ενημερωθήκαν  για ...καινούργιο "κόλπο".

Μετά την κατάθεση των  δικαιολογητικών , για να πάρουν την μισή επιδότηση ως προκαταβολή, θα έπρεπε να έχουν συμπεριλάβει και... Τραπεζιτική εγγυητική επιστολή (αορίστου διαρκείας).

Πως αποκτά κάποιος  χρόνια άνεργος μια εγγυητική επιστολή για π.χ.  15.000 ευρώ.
Απλά πηγαίνει στην φιλική του τράπεζα, και (άσχετα αν υπήρξε για χρόνιa άριστος πελάτης με άψογο Credit)εκεί ο διευθυντής απαντά : Eυχαρίστως να σας την δώσουμε αφού πρώτα καταθέσετε 15.000 ευρώ για να τα δεσμεύσουμε, και φυσικά θα πληρώνετε κάπου 300 ευρώ το τρίμηνο για την προμήθεια.

Μάλιστα κύριοι, οι πανέξυπνοι σχεδιαστές (και οι κρετίνοι Πολιτικοί τους Προϊστάμενοι) του προγράμματος ΕΣΠΑ,  ενώ διαφήμιζαν  πως οι  άνεργοι , θα γίνονταν επιχειρηματίες, χωρίς να βάλουν ένα ευρώ από την τσέπη τους (κλικ φωτό εφημερίδας) ταυτόχρονα τους ζητούσαν να καταθέσουν στις τράπεζες ένα αστρονομικό (για την κατάστασή τους) ποσό.

Όπως αντιλαμβάνεστε (αν δεν ανήκετε στη κατηγορία των ηλιθίων του ΥΠ.ΑΝ.), πρέπει να είσαι τρελός η απατεώνας για να εγκλωβιστείς σε μια τέτοια κατάσταση, και ο υπογράφων, παρέα με πολλούς άλλους  επιλεγμένους  του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», εγκαταλείψαμε  την "μεγάλη "μας τύχη.

Φυσικά οι Υπουργοί (κ. Στουρνάρας εξαιρείται προς το παρόν) συνεχίζουν να μιλούν για μεγάλη  απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους.

Να ψεύδονται ασύστολα.

Αλλά δεν φταίνε αυτοί, αλλά η Ε.Ε. που (κάνει ότι) τους εμπιστεύεται.

Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, όσο αυτοί οι (αχαρακτήριστοι) διαχειρίστες του ΕΣΠΑ, παραμένουν (αμειβόμενοι χοντρά) στη θέση τους...

Επωνύμως
Β.Κ. 
kvdena@gmail.com

ΕΣΠΑ
tolimeri.wordpress.com/


Share this