Ασφαλιστικών εισφορών σχιζοφρένεια…

16 Μαίου 2013

Λουκέτο στον ΟΑΕΕ…

Η εικόνα που μου έχει αποτυπωθεί από τον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, είναι αυτή του να περιμένω στην ουρά και να ακούω τη φωνή μιας από τις εργαζόμενες  του ορόφου να φωνάζει από τη μια άκρη στην άλλη: «Τασία, βγάλε μου τις υπερωρίες την Τρίτη είχα δηλώσει ασθένεια…».


Ο ΟΑΕΕ αποτελεί ίσως την χαρακτηριστικότερη απάτη του ασφαλιστικού συστήματος της ελληνικής  κομματικής πελατοκρατίας.


Υποχρεώνει τους πάντες να εισφέρουν κι εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι σε θέση να καλύπτει παρά ένα μικρό μέρος των συντάξεων.


Τουτέστιν, πληρώνεις, αλλά για να πάρεις σύνταξη πρέπει να ζητιανέψεις από τον φορολογούμενο.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση για να βγει από τη χρεοκοπία του «σοβιετικού» μοντέλου που της έχει επιβληθεί από την κομματοκρατία και να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο  της ολοσχερούς κατάρρευσης.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  χαντάκωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ορίζοντας  διοικήσεις ανεπάγγελτων πολιτευτών και συνδικαλιστών με μόνο στόχο τους διορισμούς και την υφαρπαγή μέσω δομημένων και άλλων συναφών τεχνασμάτων.


Η αριστερά ολοκλήρωσε την καταστροφή απαιτώντας στεντορίως αυτά να αγοράζουν μόνο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο χρεοκόπησε και «κουρεύτηκαν» με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς συντάξεις.


Απατεώνες ή βλάκες; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.


Το εμπόδιο


Πριν λίγες μέρες φοιτητής γιός ενός φίλου  έγινε δέκτης μιας πρότασης  να λάβει μέρος σ’ ένα ερευνητικό πρόγραμμα  που διευθύνει κάποιος καθηγητής του.


Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ο φοιτητής θα ελάμβανε για την προσφορά του αμοιβή 5.000 ευρώ.


Εκτός από την εμπειρία και το διδακτικό σκέλος της υπόθεσης η συνεισφορά του φοιτητή υιού στον οικογενειακό προϋπολογισμό αυτή την περίοδο των περικοπών και της ανεργίας θεωρήθηκε σημαντική.


Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφτασε η διαδικασία στον ΟΑΕΕ. Για να μπορεί να εισπράξει οποιαδήποτε αμοιβή ο νεαρός εκτός από φορολογικό μητρώο πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας στον ΟΑΕΕ και να καταβάλει εκεί τις αντίστοιχες εισφορές.


Οι εισφορές για ένα έτος υπολογίστηκαν πως ξεπερνούν τις 4.200 ευρώ και χωρίς καν να υπολογιστούν τα άλλα «τυχερά» τα οποία αρπάζει το κράτος από όποιον τολμήσει να εμφανίσει εισόδημα. Το εγχείρημα κατέστη ήδη ασύμφορο.


Η περίπτωση του ΟΑΕΕ είναι χαρακτηριστική της «σοβιετικής» δομής που διέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.  Όπως ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα διοικείται από κομματικά παράσιτα και λειτουργεί με το γνωστό πελατειακό σύστημα.


Υποτίθεται πως ασφαλίζει ελεύθερους επιχειρηματίες, είναι χρεοκοπημένος από τα γεννοφάσκια του και πληρώνει συντάξεις και δαπάνες υγείας επικουρούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Όπερ, όταν  κάποιος πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές  είναι σαν να ρίχνει το υστέρημά του σε μια «μαύρη τρύπα» αφού κανείς δεν του εγγυάται ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά με ποιο τρόπο και που βρίσκονται επενδυμένα  ανά πάσα στιγμή.


Ο κάθε Έλληνας πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές περί τα 22 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλα 18 δισ. περίπου φόρους για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων που έχουν δημιουργήσει οι πελάτες διοικητές και εργαζόμενοι σε αυτά.


Υπάρχουν σήμερα 3 εκατ. συνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4 εκατ. συντάξεις.


Εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών είναι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι.


Όποιος τολμήσει να εργαστεί στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνει φόρους και εισφορές  εκτός των άνω των 4 εκατ. συντάξεων και για το  1 εκατ.  περίπου εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Με αυτές τις προϋποθέσεις κάθε νέος που αξίζει και μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και στην κοινωνία έχει άμεσο συμφέρον να φύγει στο εξωτερικό.


Αν φύγουν όλοι οι ικανοί να παράγουν πλούτο είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν επιχειρηματίες ποιος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.


Τα κομματόσκυλα και οι συνδικαλιστές που απομυζούν μέσω του δημοσίου τον ιδιωτικό τομέα;


Αν δεν μπει λουκέτο στον ΟΑΕΕ άμεσα και μέχρι την εθνική σύνταξη και τη ριζική ασφαλιστική μεταρρύθμιση τις ανάγκες να τις καλύψει το ΙΚΑ, οι επενδύσεις και οι βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός…


Τα της Ελλάδος Μυστήρια…


Τρεις Ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993), ξεκίνησαν να δουλεύουν το 1995 και πάνω κάτω πληρούν τις ίδιες εισοδηματικές προϋποθέσεις…


Ο 1ος στο Ταμείο Νομικών πληρώνει 154 ευρώ/μήνα.


Ο 2ος στο ΤΕΒΕ( ΟΑΕΕ), κατηγορία ΠΟ6 πληρώνει 408,38 ευρώ/μήνα.


Ο 3ος στο ΙΚΑ με 1.200 μικτό μισθό, 45% εισφορές και 14 μισθούς, 630 ευρώ/μηνα.


α) Ποιός άραγε θα λάβει υψηλότερη σύνταξη μετά από 35 χρόνια;


β) Πως είναι δυνατόν ο 1ος, με εισφορά στο 1/4 του ΙΚΑτζη, να θέλει να απολαμβάνει καλύτερη Περίθαλψη απ΄αυτόν και να λέει ότι θέλει να μείνει και εκτος ΕΟΠΥΥ?


Από τον τοίχο του George Vlassopoulos στο φ/β…


Η εξαθλίωση του Έλληνα πολίτη


Πριν από περίπου 2 μήνες έκανα το τραγικό λάθος να πληρώσω 2 φορές την ασφαλιστική μου εισφορά στον ΟΑΕΕ (το ασφαλιστικό ταμείο των ελ.επαγγελματιων).


Ο αφελής υπέθεσα ότι με την κοινή-κοινότατη-λογικη θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα συμψηφισμός ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσω το επόμενο δίμηνο.


Αμ δε! Το ταμείο με υποχρέωσε:-Να καταθέσω αίτηση επιστροφής χρημάτων πρωτοκολλημένη.


-Να καταθέσω τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι όντως πλήρωσα(να σημειωθεί ότι άπρεπε αυτό να φαίνεται με μια ματιά στο σύστημα)


-Να περιμένω σχεδόν 2 μήνες για να ελέγξει το αίτημα από την αρμόδια υπάλληλο


-Να ξανάπαω στο ταμείο για να καταθέσω εκ νέου την μια απόδειξη πληρωμής γιατί δεν φαινόταν ευκρινώς μια εντελώς ασήμαντη λεπτομέρεια(η ερώτηση αν φαίνονται η όχι οι πληρωμές στο σύστημα έμεινε αναπάντητη).


-Να ξανάπαω πάλι σήμερα για να εισπράξω επιτέλους την πολυπόθητη επιταγή αφού έγιναν επιτέλους οι έλεγχοι και μετά από τηλεφώνημα να πάω «οπότε θέλω», από την αρμόδια υπάλληλο.


-Να ξαναμαθαίνω κάποια επομένη μέρα γιατί η αρμόδια υπάλληλος έλλειπε σήμερα(παρά το «οπότε θέλω») και βεβαία δεν υπήρχε αντικαταστατής!


Όλα τα παραπάνω απίστευτα Καφεϊκά περιστατικά είναι απολύτως πραγματικά και αποδεικνύουν πόσο έχει αντιμετωπιστεί το λεγόμενο «τέρας της γραφειοκρατίας» με το όποιο υποτίθεται ότι τα έχουν βάλει κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων.


Αποδεικνύουν επίσης ότι για να γίνει το τελείως απλό(ο συμψηφισμός με τον λογαριασμό μου και εφόσον αυτό Δεν αρέσει στους αρμοδίους, έστω η επιστροφή των χρημάτων) έπρεπε εγώ να κλείσω το μαγαζί μου(δεν με ρώτησε κανένας ούτε νοιάστηκε αν έχω κάποιον να αφήσω) για να διεκδικώ τα απολύτως αυτονόητα.


Αυτό ακριβώς εγώ το ονομάζω πραγματική εξαθλίωση του πολίτη.


Και καμιά αριστερά δεν είδα να νοιάζεται για αυτήν. Αν αντιθέτως τολμήσει να μιλήσει κάποιος για την απάνθρωπη συμπεριφορά των υπάλληλων προς τον πολίτη αντιμετωπίζεται περίπου σαν φασίστας.


Οι υπάλληλοι να παραμείνουν όλοι στην θέση τους και χωρίς μειώσεις αποδοχών! Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ας κλείσουν όλοι!


Από τον τοίχο του Aris Konstantinidis στο φ/β


Πηγή: http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1796483


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ  από manola


Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων δεν τα έφαγε η «Τασία» αλλά πήγαιναν


Α) ως άτοκα δάνεια στις τσέπες των επιχειρηματιών-φίλων του κ. Στούπα. Από το 1975, με πληθωρισμό 15-20%, τα Ταμεία έδιναν τα χρήματά τους (των ασφαλισμένων δηλαδή), μέσω ΤτΕ, στον κάθε Λαναρά και τον κάθε Λούα-Λούα της «επιχειρηματικότητας» για να κάνει επενδύσεις (πολλές από αυτές στην… Ελβετία)


Β) στις τσέπες των λαμογιών που παρέα με κυβερνητικούς κατασπαταλούσαν τα χρήματα σε άχρηστες και υπερκοστολογημένες προμήθειες (μεταξύ αυτών και σε άχρηστα φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα)


Γ) σε κρατικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν την είσοδο της χώρας στο ευρώ αλλά και στο PSI («τα Ταμεία είχαν τοποθετήσει 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 15 δισ. ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ. Από τα συνολικά 24 δισ. ευρώ οι απώλειες των αποθεματικών τους σε ονομαστικές αξίες είναι της τάξης του 53%, ωστόσο σε πραγματικές αξίες άνω του 70% αν ληφθούν υπόψη οι τιμές διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων (λήγουν 2023-2042) στη δευτερογενή αγορά») για να μην προξενήσουν ζημιές στις γαλλογερμανικές Τράπεζες


Δ) στην εισφοροδιαφυγή –δλδ στις τσέπες των εργοδοτών- που υπολογίζεται πλέον στο 40% (και που ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 25% όλα τα προηγούμενα χρόνια της «ανάπτυξης»)


Ε) σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις χρεοκοπημένων εταιρειών που δεν πληρώθηκαν ποτέ («οι οφειλές ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των ταμείων»)


κλπ κλπ

Όσο για την συμμετοχή των κοινωνικών εισφορών (actual social contributions) στο ΑΕΠ της χώρας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Ελλάδα 11.7% του ΑΕΠ, ΕΕ-27 12.6%, Ευρωζώνη 14.1%, Γερμανία 15.5%

από yannis_v


Η λύση στο ασφαλιστικό είναι απλή.


Ενα και μόνο ασφαλιστικό ταμείο, υποχρεωτικό για όλους, με δύο οι τρεις ασφαλιστικές κλάσεις, επιλέξιμες από τον ασφαλισμένο, οι οποίες θα καθορίζουν και το ποσό της σύνταξης και με ενιαίο πακέτο υγειονομικής κάλυψης για όλους.


από geo9419


Αυτο το αρθρο το βρηκα μεσα στο capital. gr απο καποιον χρηστη.


«ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), μια ιστορία Ελληνικής τρέλας. . .


Επειδή είναι της επικαιρότητας. . .


Το ΤΕΒΕ (ο σημερινός ΟΑΕΕ), ιδρύθηκε με τον νόμο 6364/1934 με τις υπογραφές του τότε, Προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξ. Ζαϊμη και των Υπουργών, Σπ. Ταλιαδούρου, Δ. Χελμη, Στ. Στεφανόπουλου, στις 31/10/1934.


Το 1935 συγκροτείται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.


Το 1938 συντάσσεται το πρώτο καταστατικό.


Το 1939 τίθεται σε λειτουργία ο Ασφαλιστικός Οργανισμός.


Το 1940 δίνει σχεδόν όλα τα αποθέματα του, 17εκ δρχ. , στο κράτος για τον πόλεμο.


Το 1941 – 1943 χορηγεί «βοηθήματα» σε «γέροντες» και «χήρες» από ότι έχει απομείνει. . . (εισφορές τι είναι αυτό; πού; στην κατοχή;!;!). . .


Το 1951 μετατρέπουν τα «βοηθήματα» σε συντάξεις. . .


Με άλλα λόγια, έτσι για να λέμε τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη. . .


Κοιτάτε να δείτε τι έγινε. . .


Κάποιοι κάποτε (1931) είπαν. . . «εμείς τι θα γίνει; Δεν θα πάρουμε σύνταξη ποτέ;»


Και έτσι δημιουργήθηκε, το ΤΕΒΕ. . .


Και μόλις ιδρύθηκε είπαν. . . «αλλά πως θα γίνει ΕΜΕΙΣ να πάρουμε σύνταξη ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ;


Αφού το ταμείο δεν έχει φράγκο και κανένας μας δεν έχει πληρώσει ποτέ εισφορές;»


Και απάντησε κάποιος φωστήρας της λαμογιάς, κλασικός ελληνάρας. . . «θα το κάνουμε αναδιανεμητικό, δηλαδή οι νέοι θα πληρώνουν εμάς που δεν δώσαμε ποτέ εισφορές!»


Kαι είπαν οι συνδικαλιστές, όλοι 5-7 χρόνια πριν από την σύνταξη. . . «ΩΩΩ. . . τι καλή ιδέα!»


Κάποια φωνούλα που είπε. . . «μα ρε παιδιά, αυτό είναι άδικο για την νέα γενιά, να πληρώνει εμάς. . . και επιπλέων οι επιχειρήσεις έχουν ρίσκο και ίσως να μην είναι σωστό να έχουμε αναδιανεμητικό σύστημα αλλά κεφαλαιοποιητικό ώστε αν κάποιος πέσει έξω, να μην είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τους προηγούμενους». . . σύντομα έβγαλε τον σκασμό και έφαγε και κάνα δυο καρπαζιές για να μην ξανά ξεστομίσει τέτοια χαζομάρα ποτέ. . .


Έτσι όλοι τους χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές. . . καλόφαγαν και καλό-ήπιαν στην υγεία των κορόιδων από το 1946 και μετά και για καμιά 30 χρόνια. . . και για να είναι σίγουροι πως τα θύματα θα πληρώνουν, έκαναν και ποινικό αδίκημα την μη καταβολή εισφορών. . .


Φυσικά και οι χήρες τους έτρωγαν και έπιναν μέχρι πρόσφατα. . . μέχρι και αυτές να αποδημήσουν εις κύριον. . .


Ένα παράδειγμα τρέλας. . .


Τρεις Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ξεκινούν μια εμπορική επιχείρηση, την ίδια στιγμή, με αντικείμενο την μεταπώληση Η/Υ, ο ένας Βέλγος στο Βέλγιο και οι άλλοι Έλληνες στην Ελλάδα, ο ένας του πολυτεχνείου με ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ και ο άλλος των ΤΕΙ με ασφάλιση υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. . .

Κάποιος θα έλεγε πως είναι όλοι ίσοι. . . έτσι δεν είναι;;;. . . περίπου τις ίδιες σπουδές. . . πολίτες τις ενωμένης Ευρώπης…

Για να δούμε. . .


Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι δουλειές πάνε καλά, όλοι πληρώνουν τις εισφορές τους. . . ξαφνικά τον έκτο χρόνο υπάρχει παγκόσμια ύφεση και πλέον με το ζόρι πληρώνουν τις εισφορές τους. . .

Από τον έβδομο χρόνο και μετά κανείς δεν πληρώνει εισφορές… μετά από τέσσερα χρόνια και οι τρεις κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. . .

Χρωστούν λοιπόν εισφορές τεσσάρων ετών. . .


Ο Βέλγος ζητά από το ταμείο του να του επιστρέψει τις εισφορές του, μιας και δεν θέλει σύνταξη. . . το ταμείο τις επιστρέφει χωρίς δεύτερη συζήτηση. . . βλέπετε είναι κεφαλαιοποιητικό το σύστημα. . .


Ο ‘Έλληνας του πολυτεχνείου χρωστά τις εισφορές του, αλλά τουλάχιστον δεν τον κυνηγά κανείς. . .


Ο άλλος Έλληνας του ΤΕΙ, (επειδή έχει ΟΑΕΕ) εντελώς τυχαία τον πιάνει ένας τροχαίος αστυνομικός για παράνομο παρκάρισμα. . . ο αστυνομικός κατά την φάση της εξακριβώσεις στοιχείων διαπιστώνει πως έχει να κάνει με φυγόδικο. . . τον συλλαμβάνει και τον βάζει φυλακή. . . επειδή εκκρεμούν δυο καταδίκες του για φυλάκιση. . . μιας και χρωστά στον ΟΑΕΕ. . . το χαρτί γράφει επί λέξει. . . «κατά συρροή εγκληματίας». . . !


Βλέπετε έχει δυο μηνύσεις από τον ΟΑΕΕ και αυτό τον κάνει κατά συρροή εγκληματία. . . !


Τρεις άνθρωποι που ο ένας απλά γεννήθηκε στο Βέλγιο και οι άλλοι δυο Έλληνες που η μόνη διάφορα τους ήταν η σχολή που σπούδασαν. . .


Ο ένας (Βέλγος) κλίνει την επιχείρηση του και με λεφτά στο χέρι. . .


Ο Έλληνας του πολύτεχνου απ’ έξω… ενώ ο άλλος του ΤΕΙ στο κάγκελο, ως «κατά συρροή εγκληματίας». . . !


Για ποια ισονομία μιλάμε; για ποιο Σύνταγμα; ποιο Ευρωπαϊκό κεκτημένο; για ποια δικαιώματα του ανθρώπου;. . . και φυσικά για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε;;;


Ακόμα δεν έχει καταδικαστεί η χώρα για αυτή την βλακεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι δυνατών;


Είναι απαράδεκτο να είναι ποινικό αδίκημα η μη καταβολή εισφορών…! Την στιγμή που κανένα άλλο ταμείο επαγγελματιών δεν έχει τέτοιο όρο. . .


Αλλά η αιτία του προβλήματος είναι άλλη. . . το ΟΑΕΕ πρέπει να είναι καιφαλοποιητικό, δεν είναι δυνατόν κάποιος που αναλαμβάνει ρίσκο να πρέπει να πληρώνει και επί ποινή φυλακίσεως εισφορές.

. . προσοχή δεν μιλάμε για τις εισφορές των τυχών υπαλλήλων του, αλλά για τις δικές του τις προσωπικές του εισφορές. . .

Το κράτος επιπλέον πρέπει να τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος των εισφορών μιας και οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που παράγουν τις εισφορές των υπαλλήλων, αλλά και το ΑΕΠ της χώρας, αναλαμβάνοντας ρίσκο. . .


Δεν είναι δυνατών άνθρωποι που έχουν δουλέψει για μια δεκαετία και έχουν δώσει γλυκό ψωμί σε οικογένειες και οικογένειες, αν πτωχεύσουν να τους πετάμε στα σκουπίδια, σαν στημένες λεμονόκουπες, επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εισφορές τους. . .


Επειδή κάποιοι, κάποτε, για να περάσουν εκείνοι καλά, τα κάνανε σαν τα μούτρα τους, πρέπει όλοι εμείς τώρα, να πληρώνουμε το μάρμαρο;!;!. . .


Δηλαδή το σύστημα είναι. . . κλέψε σήμερα και βάλε στην άκρη γιατί αν δεν το κάνεις θα κοιμάσαι ή στο παγκάκι ή στην φυλακή. . . !»

Αποδεικτικό Υλικό ΟΑΑΕ


Share this