Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού.

22 Νοεμβρίου 2007
Από factorx 

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Κρήτης και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας διαμαρτύρονται γι αυτό που χαρακτηρίσουν «σκάνδαλο της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Μονής Τοπλού». 

Χθες μάλιστα έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου. 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, κάτοχος 100.000 μετοχών της Minoan Group, που εμφανίζεται ως η μητρική της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο-μαμούθ στην Κρήτη, είναι η ελληνική εργοληπτική εταιρεία, ΑΚΤΩΡ, του κ. Μπόμπολα.

Εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου και Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης. με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου “Κάβο Σίδερο” (σ.σ. το γνωρίζει ο κύριος Σουφλιάς;).Το έργο θα γίνει σε έκταση 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου, με φορέα υλοποίησης την εγγλέζικη εταιρεία «Loyalward Ltd». 

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια, αλλά στην πραγματικότητα (όπως τεκμηριώνεται από τους ακυρωτικούς λόγους και από τις μελέτες) αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

Να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραχωρούνται για να κατασκευαστούν ξενοδοχειακές μονάδες, γκόλφ, κ.ο.κ., για κυριλάτους απ’ όλο τον κόσμο. 

Ως γνωστόν, ένα αντίστοιχο σχέδιο-μαμούθ υλοποιείται στη Μεσσηνία. 

Και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά τα εμπόδια ήρθησαν ύστερα από συνάντηση του εφοπλιστή κ. Κωνσταντακόπουλου με τον πρωθυπουργό. 

5 σχόλια στο Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού

1. Anonymous 22/11/2007 στις 6:23 pm
Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου χτίστηκε η πόλη-φάντασμα του Τροχανά και της συμμετοχικής εταιρείας-φάντασμα (πυραμίδας;) που είχε στήσει. Θυμάμαι που τότε (τέλη 10ας του ’90, αρχές ’00) ο Τροχανάς έλεγε ότι τον πολεμάνε από τη μονή, που ήθελε να αξιοποιήσει τη δική της έκταση, δίπλα σε αυτήν του Τροχανά. Αν αυτό αληθεύει, η υπόθεση ίσως έχει χοντρό ψωμί.

2. leftfoot 22/11/2007 στις 9:44 pm
Ποιός αγόρασε τα οικόπεδα του Τρωχανά στην Κρήτη; Εδω σας θέλω, μάγκες.

3. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΘΗΝΑΙΟΣ 23/11/2007 στις 10:24 am
http://i152.photobucket.com/albums/s176/lalalalalou/xorio/P8220258.jpg
Για το τέρας του Κωνσταντακόπουλου στην παραλία Μπούκα κοντά στην Πύλο.

4. μεντορ 24/09/2008 στις 7:42 pm
ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΝΑ ηταν “παιδικη χαρα” εδω μιλαμε για περιοχη φιλεταρα η υποθεση εχει “φτασει” μεχρι το πατριαρχειο

5. Anonymous 25/09/2008 στις 12:23 am
Και ποιος βουλευτής του νομού λασιθίου χει χοντρό δόντι στο Έθνος και στο συγκρότημα Μπόμπολα;;;;;
Ο Καρχιμάκης που τον σπρώχνουν με χίλια. Και τι θέση έχει;;;;; Στηρίζει με κάθε τρόπο την επένδυση εδώ και πολλά χρονια. Ερωτήσεις στη βουλη, πιέσεις, μεσολαβήσεις.
Ο Δρυς και ο μακαριτης ο Γιαννόπουλος ήταν στο κόλπο.
Δεν αναρωτιεστε γιατί ο Καρχιμάκης μετά τις φωνές του για τον Βουλγαράκη και το Βατοπέδιο εριξε τους τονους στο θεμα και πέρασε στη δευτερη γραμμη;;;;;;
Antinews Καρχιμάκης Μονή Τοπλού Μπόμπολας Εκκλησία


Share this