Το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού.

15 Απριλίου 2011

Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα και του βουλευτή Μιχ. Κριτσωτάκη προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΚΑ και Οικονομικών.

Ανάμεσα στις 4 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, που προβάλλονται από την εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», – τον δημόσιο φορέα που συστάθηκε με βάση το νέο νόμο για τις επενδύσεις «fast track» και εποπτεύεται από τον κ. Παμπούκη – βρίσκεται και το Cavo Sidero Resort, που έχει χαρακτηριστεί και στην Βουλή ως «Βατοπέδι της Κρήτης»

Φημολογείται μάλιστα ότι προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ, η επένδυση θα μετονομαστεί σε «Itanos Hotel» και το αρχικό σχέδιο θα «καλλωπιστεί».

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες είναι σε εξέλιξη μια υπόθεση που αφορά την εκμετάλλευση έκτασης περίπου 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, η οποία βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, και η οποία αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο από το 1985.Η έκταση μεταβιβάστηκε το 1991 από τη Μονή Τοπλού στο κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή», που συνέστησε η ίδια η Μονή. 

Στη συνέχεια η έκταση παραχωρήθηκε με παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες, προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στην αμφίβολης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας αγγλική εταιρία Loyalward LTD και στη συνέχεια στην θυγατρική της Minoan Group, η οποία έκτοτε τη διαχειρίζεται ως αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», περιλαμβάνεται και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Loyalward-Minoan δικηγόρος κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης, ο οποίος ως μέλος του Δ.Σ. της ημικρατικής εταιρείας, θα κρίνει αυτά που ο ίδιος συνέταξε ως νομικός σύμβουλος των υποψήφιων επενδυτών!

Η εταιρεία Minoan Croup, η οποία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτήν την τεράστια επένδυση, δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα εκτός από το συγκεκριμένο «επενδυτικό πρόγραμμα». 

Πρόκειται για την κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, που θα λειτουργούν με τουριστικά πακέτα all inclusive, δηλαδή με μειωμένη στο ελάχιστο δυνατό την ωφέλεια για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. 

Προβλέπεται επίσης να κατασκευαστούν τρία γήπεδα γκολφ, σε μια περιοχή όπου η ανεπάρκεια υδάτων είναι ήδη εμφανής. Μάλιστα, η εταιρία “Minoan Group” συνεχίζει στην ιστοσελίδα της να διαφημίζει την «επένδυση», ανακοινώνοντας στους υποψήφιους πελάτες της ότι το έργο της κατασκευής θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση.

Για την υπόθεση αυτή, υπάρχει, μετά από προσφυγές Οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3920/2010), με την οποία ακυρώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση του τουριστικού οικισμού στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που χορηγούσε την άδεια, «ακυρώθηκε διότι αφ’ ενός δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός δευτέρου επιπέδου, αλλά έγινε απ’ ευθείας εφαρμογή διατάξεων και χρήση διαδικασιών του τρίτου σταδίου της ατομικής αδειοδοτήσεως και αφ’ ετέρου, παραβιάστηκαν οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου ΧΣΑΑ Κρήτης, που προβλέπουν για την περιοχή ήπια τουριστική εκμετάλλευση».

Δεν είναι όμως μόνον η περιβαλλοντική νομιμότητα της επένδυσης που αμφισβητείται. 

Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι από την ελληνική Δικαιοσύνη αμφισβητείται η κυριότητα της Μονής Τοπλού στην τεράστια αυτή έκταση, και κατά συνέπεια η νομιμότητα της παραχώρησης της έκτασης από τον ηγούμενο της Μονής Τοπλού στη βρετανική εταιρεία. 

Με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε (30/10/2008) στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, ο τότε πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε δικαστική έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Τοπλού. 

Αμέσως μετά (19/11/2008) ο κ. εισαγγελέας του Α.Π. με αναλυτικό έγγραφό του προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης ζήτησε τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων που συνδέονται με την παραχώρηση αυτή, αφού, σύμφωνα με την άποψή του, από τη συνολική έκταση των 26.000 στρεμμάτων μόνο 3.400 στρέμματα ανήκαν στη μονή, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στο Δημόσιο. 

Μάλιστα την Παρασκευή 15-4-2011, ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού και πραγματογνώμονες δημόσιων υπηρεσιών δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, με πολύ βαριές κατηγορίες, που συνδέονται με αυτή την παραχώρηση. 

Το κατηγορητήριο αποδίδει στον ηγούμενο την κακουργηματική κατηγορία της απάτης κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ εφτά ακόμη άτομα κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Με ποια κριτήρια προβάλλει η εποπτευόμενη από τους υπουργούς Επικράτειας και Ανάπτυξης εταιρεία “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.” αυτή την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επένδυση;

2. Με βάση ποια δεοντολογία θα ελέγξει την επένδυση αυτή ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, ο οποίος ορίστηκε στο ΔΣ της “Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.”;
3. Πώς προεξοφλεί η κυβέρνηση την απόφαση του Κακουργιοδικείου Κρήτης που θα αποφανθεί για τη νομιμότητα των παραχωρήσεων;

4. Με ποιες εγγυήσεις η βρετανική εταιρεία προχωρά σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο διαφημίζει ως “σύμφωνο με τον νόμο fast track”;

5. Θα ελεγχθεί η νομιμότητα 

α) της μεταβίβασης της έκτασης αυτής από τη Μονή Τοπλού στο Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή και 

β) της σύμβασης μεταξύ του εκκλησιαστικού κοινωφελούς ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή και της Αγγλικής εταιρείας Loyalward LTD;

6. Θα ελεγχθεί η φερεγγυότητα, η δραστηριότητα και η οικονομική κατάσταση της Loyalward LTD και της θυγατρικής της Minoan Group;

7. Θα προστατευτεί άμεσα η συγκεκριμένη έκταση, η οποία βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320006 και GR 4320009 (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ), με τη σύσταση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία φορέα διαχείρισης της περιοχής Natura, όπως έχει ζητηθεί από το Δήμο Ιτάνου ;

8. Θα ληφθούν υπόψη σας οι ενστάσεις κοινωνικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών επιστημόνων διεθνούς κύρους, που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί για το συγκεκριμένο έργο;
Minoan Group Δρυλλεράκης Κριτσωτάκης Μονή Τοπλού Παναγία Ακρωτηριανή


Share this