Τοπλού Κάβο Σίδερο - Επιτέλους μια νίκη.

10 Μαίου 2009
Του Αντώνη Ανηψητάκη

Η απόφαση τού ΣτΕ, 9-4-09, σηματοδοτεί μια νίκη. Όταν δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό, θα ξέρουμε και το εύρος της.

Τα μυστικά της:
1. Προσήλωση στον στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος με ποιοτικές θέσεις εργασίας.
2. Κινηματική ενότητα μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Συνυπήρξαμε ρεαλιστές με ριζοσπάστες αθροίζοντας δυνάμεις. Ο δύσκολος εσωτερικός διάλογος βοηθήθηκε από την αδιαλλαξία των αντιπάλων.
3. Σθεναρή αντίσταση στις πιέσεις με επιτυχημένη αναζήτηση συμμάχων οικολογικών, πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών, δημοσιογραφικών, ντόπιων και ξένων.

Ορόσημα σ' αυτή την επιτυχία ήταν:
1. Στο πολιτικό επίπεδο, η πολύπλευρη παρέμβαση Αλαβάνου - ΣΥΡΙΖΑ, η σαφής στάση του Σπύρου Κουβέλη (ΠΑΣΟΚ), η σταθερή στήριξη των Οικολόγων Πράσινων, ο συντονισμός - αλληλοβοήθεια των οικολογικών οργανώσεων μέσα από το δίκτυο Οικοκρήτη, η αξιοποίηση αιρετών στους τοπικούς Δήμους και στη Νομαρχία.
2. Στο νομικό-επιστημονικό επίπεδο, η εξαιρετική δουλειά των δικηγόρων Μάριου Χαϊνταρλή και Φειδία Κοντεμενιώτη που υποστηρίχτηκε με ανιδιοτελή εθελοντισμό και επιστημονική επάρκεια από πλειάδα επιστημόνων πρώτης γραμμής.
3. Σε διεθνές επίπεδο, η έκκληση μέσα από το Διαδίκτυο για τη σωτηρία της περιοχής που οργανώθηκε από δυο καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, τον βοτανολόγο από το Κέμπριτζ Όλιβερ Ράκμαν και την αρχαιολόγο από το Τέξας Τζένιφερ Μούντι.
ΑΥΓΗ Μονή Τοπλού Ολομ. ΣτΕ


Share this