Παρέμβαση Χρ. Παπουτσή στη Βουλή για την υπόθεση της Siemens.

10 Ιουλίου 2008


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ SIEMENS

Είναι αναγνωρισμένη η ρητορική δυνατότητα του κ. Υπουργού ο οποίος σήμερα ανέλαβε ένα ρόλο υπεράσπισης της κατηγορουμένης κυβέρνησης, αλλά απέτυχε. Δεν κατόρθωσε να προσφέρει ούτε καν τα ελαφρυντικά που προβλέπει ο νόμος ούτως ή άλλως στα αστικά ή στα ποινικά δικαστήρια.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως εγώ θα γίνω σαφής.

Εμείς κατηγορούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι χειραγώγησε και κατευθύνει τη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, πότε έγινε η πρώτη κλήση προς ανάκριση του κ. Χριστοφοράκου; Το Δεκέμβριο του 2006. πότε ήρθανε στα χέρια της δικαιοσύνης όλοι οι φάκελοι της γερμανικής δικογραφίας; Τον Ιούλιο του 2007.


Πότε παραδέχτηκε από το συνάδελφο σας ο κ. Αλογοσκούφης ο κ. Χριστοφοράκος ως υπόδειγμα επιχειρηματία παρουσία του κ. Πρωθυπουργού; Το Γενάρη του 2008.

Πότε ξεκίνησε η ανακριτική διαδικασία; Το Μάρτιο του 2008, αφού το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει εξεταστική επιτροπή και τότε αμέσως μετά ο υπουργός δικαιοσύνης ζήτησε την κατεπείγουσα διαδικασία της ανακριτικής διαδικασίας.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Βοά ο τόπος. Ακούγονται παντού πληροφορίες.

Κύριε πρόεδρε, σημασία έχει σήμερα, που βοά ο τόπος την ώρα που ο κόσμος συζητά παντού, όπου και αν βρεθεί περί μίας γενικευμένης σήψης στο πολιτικό σύστημα. Την ώρα που όπου και αν σταθούμε, όπου και αν βρεθούμε ακούμε διαρκώς για το πως τα παίρνουν οι πολιτικοί και πόσα παίρνουν.

Την ώρα που ο κόσμος πονάει γιατί δεν ξέρει πώς να βελτιώσει τη ζωή του. Την ώρα που ο κόσμος δεν έχει ελπίδα για το αύριο, γιατί βασανίζεται από τη καθημερινότητα και τη φτώχεια που του προσφέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ., που ακούει συνεχώς μεγάλα νούμερα να ίπτανται, μεγάλα νούμερα τα οποία να φεύγουν από τον ένα λογαριασμό και να πηγαίνουν στον άλλο. Μεγάλα νούμερα και μεγάλα ποσά να μπαίνουν από τη μία τσέπη στην άλλη. Και πίσω από όλα αυτά ότι μπαίνουν στα ταμία των κομμάτων.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε. Αυτή την έννοια έχει η σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή. Γιατί η Βουλή έχει ευθύνη απέναντι στη δημοκρατία. Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Όλοι εμείς. Όχι μόνο η κυβέρνηση, όλοι εμείς και ο καθένας ξεχωριστά.

Δεν ξέρω αν εσείς κ. Πρόεδρε είστε ικανοποιημένος να ακούτε τους συναδέλφους της Ν.Δ. στα ραδιόφωνα και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις να σας λένε «δίκιο έχουν, πρέπει να κάνουμε εξεταστική επιτροπή».

Δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε όλοι, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εγώ είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών της Ν.Δ. είναι έντιμοι άνθρωποι. Αλλά, είσαστε βέβαιος ότι είναι όλοι έντιμοι;

Ο κ. Πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει παριστάμενος στην αίθουσα στο ερώτημα για το αν και κατά πόσο είναι βέβαιος ότι κανένας από τους εν ενεργεία υπουργούς του δεν είναι αναμεμειγμένος στην υπόθεση Siemens. Δεν σας προβλημάτισε αυτό κύριε συνάδελφε και φωνασκείτε; Δεν σας προβλημάτισε αυτό το γεγονός, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να δεσμευτεί ενώπιον του σώματος ότι κανείς υπουργός του δεν είναι μπλεγμένος στην υπόθεση της Siemens; Επειδή όμως ακριβώς αυτό και μόνο δείχνει την αδυναμία του Πρωθυπουργού και ταυτόχρονα την αδυναμία του πολιτικού συστήματος ερχόμαστε και σας λέμε πολύ συγκεκριμένα, διερεύνηση της υπόθεσης Siemens σε βάθος. Από την επιτροπή της Βουλής, εξεταστική επιτροπή με την παρουσία όλων, όλα στο φως, όλα στη διαφάνεια.

Και ταυτόχρονα, και παράλληλα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να συζητήσει τις προτάσεις για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, για την ανεξαρτησία και την αυτονομία του πολιτικού συστήματος και κυρίως για την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Αυτό ζητάμε. Με συγκεκριμένες προτάσεις. Πολύ καθαρά και συγκεκριμένα. Γιατί έχουμε ευθύνη να προασπίσουμε την τιμή του πολιτικού κόσμου. Αν νομίζει ο κ. Υπουργός, αν νομίζει η Κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο προασπίζεται η τιμή του πολιτικού κόσμου είσαστε πολύ γελασμένοι. Πηγαίνετε όπου θέλετε, σε όποια γειτονιά της Αθήνας, στο μικρότερο χωριό και ρωτήστε τον κόσμο. Δεν πείθεται κανένας. Απλώς βολεύεστε. Βολεύεστε με ποιον τρόπο; Διότι προσπαθείτε με κάθε τρόπο να σύρετε τη δημόσια συζήτηση στο παρελθόν, προσπαθώντας να ρίξετε λάσπη πάνω στο ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κουκουλώσετε την υπόθεση και τα πραγματικά περιστατικά. Γιατί τα πραγματικά περιστατικά είναι ότι μόνο φίλιες σχέσεις της Ν.Δ. και των υπουργών της βρίσκει κανείς γύρω από τη μεγάλη υπόθεση του σκανδάλου της Siemens και σε όλες τις υποθέσεις του τελευταίου χρόνου, στο C4I, στον ΟΤΕ και σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις του Δημοσίου.

Θέλετε και ονόματα; Θέλετε ονόματα για τις χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες είναι αναμεμειγμένες στην υπόθεση του χρήματος από τα γερμανικά μαύρα ταμεία εδώ στην Ελλάδα; Που όλως τυχαίως οι περισσότερες από αυτές είναι οι ίδιες χρηματιστηριακές εταιρίες που ήταν αναμεμειγμένες με πρωταγωνιστικό ρόλο στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων και της καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων;

Ψέματα είναι αυτά; Ψέματα είναι; Όλα αυτά τα ονόματα, τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες είναι όλως τυχαίως η παρέα -κοινωνική, φιλική και ενδεχομένως επαγγελματική- στελεχών της Ν.Δ., συγγενικών προσώπων των υπουργών σας; Ναι ή όχι;

Αυτό δεν σας ενοχλεί εσάς; Ο κόσμος το ξέρει, το βλέπει, το νιώθει.

Ε, λοιπόν, εμείς αυτή την κατηγορία δεν τη δεχόμαστε.

Για αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μπροστά στον αγώνα, σε αυτό τον ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία, για τη διαφάνεια, για την προάσπιση του κύρους του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ και επιμένουμε, με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους.

Για αυτό κύριε πρόεδρε εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας όπου και αν μπορέσουμε κα με όποιο τρόπο μας επιτρέψει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει διαρκές το αίτημα μας, σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής εδώ και τώρα με σύγκλιση της Ολομέλειας. Μια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ανεξάρτητη από την ολομέλεια να αρχίσει να συζητάει τώρα επί της ουσίας και επί του συνόλου των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος. Όχι μόνο με την πρόταση του κ. Πρωθυπουργού για τη χρηματοδότηση των κομμάτων όπου τεχνηέντως προσπάθησε να στρέψει ξανά τη συζήτηση και να την περιορίσει στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, γιατί η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων πρέπει να συνδυαστεί και με κάτι άλλο. Που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά; Τα περισσότερα χρήματα που ξοδεύουν τα κόμματα πηγαίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα οποία και εσείς όπως κάναμε και εμείς δυστυχώς στο παρελθόν, τα αφήνετε να λειτουργούν εκτός των κανόνων λειτουργίας, εκτός του πλαισίου νομιμότητας τις περισσότερες φορές. Και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αν ανταποκρίνονται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ, τις απλές υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και την εφορία, όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτά είναι λοιπόν τα ζητήματα κ. πρόεδρε που θέλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο.

Θέλουμε να τα φέρουμε με πλήρη συνέπεια και ευθύνη για το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του βουλευτή σήμερα και κυρίως γιατί πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη και καθαρή απάντηση στον Έλληνα πολίτη.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σε αυτόν τον τόπο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην πολιτική ζωή, υπάρχει ένα αξιακό πλαίσιο το οποίο θέλουμε να υπηρετήσουμε και αυτό το αξιακό πλαίσιο οφείλουμε όλοι μας να το αποκαταστήσουμε στα μάτια της κοινής γνώμης, στα μάτια των πολιτών.

Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του κ. Παναγιωτόπουλου ο οποίος έχει το καθήκον να υπερασπιστεί την παράταξή του. Ωστόσο θέλω να σημειώσω ότι άφησε αναπάντητο και εκείνος και οι κύριοι Υπουργοί που πήραν το λόγο το ερώτημα εάν και κατά πόσο η Κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι κανείς εκ των ενεργεία Υπουργών της δεν είναι ανανεμειγμένος στην υπόθεση της SIEMENS. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος χρησιμοποίησε το εφεύρημα του τεκμηρίου αρμοδιότητας το οποίο σέβεται ο Πρωθυπουργός.

Αναρωτιέμαι, το τεκμήριο αρμοδιότητας σέβεται ο κύριος Πρωθυπουργός στην περίπτωση του Υπουργού Μεταφορών αρμοδίου επί των τηλεπικοινωνιακών θεμάτων και της Ολυμπιακής και συναγελαζόμενου με όλους και περιφερόμενου ανά τας Ευρώπας με τους προμηθευτές του δημοσίου την ιδία περίοδο;

Το τεκμήριο αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης σέβεται ο κύριος Πρωθυπουργός και δεν αναμειγνύεται όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί με επιλεκτικό τρόπο και στην εξέταση των φακέλων επιλέγοντας εκείνη ποιους φακέλους θα μεταφράσει και ποιους φακέλους θα εξετάσει ή ακόμη κάνοντας επιλεκτικές διαρροές προς τον Τύπο για δημιουργία κλίματος.

Το τεκμήριο αρμοδιότητας ποιανού άραγε σέβεται ο κύριος Πρωθυπουργός όταν δέχεται να διαβάζει στις εφημερίδες ότι στην υπόθεση των ομολόγων η αρμόδια αρχή για την διερεύνηση των υποθέσεων για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος διαπιστώνει ότι υπάρχει εισροή χρημάτων ως προϊόν εγκλήματος προς το ταμείο της Νέας Δημοκρατίας -το διαβάζει σε όλες τις εφημερίδες- και η εντολή η οποία δίνεται είναι να μπουν οι υποθέσεις στο αρχείο και μάλιστα να εξαιρεθεί ο φάκελος από την δικογραφία της υπόθεσης των ομολόγων. Αυτό το τεκμήριο αρμοδιότητος σέβεται ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πρέπει να πω ως Προεδρεύων ότι η SIEMENS τα κατάφερε να μας εκτρέψει και από την ημερήσια διάταξη. Μπήκε κανονικά εδώ σήμερα και σε μια συζήτηση που έχει να κάνει με τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις υπερχρεώσεις και όσο παρακολουθούσα από τα έδρανα του Βουλευτή και όσο προεδρεύω μιλάμε για τη SIEMENS.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γι' αυτό πρέπει να φέρουμε την υπόθεση SIEMENS στην εξεταστική επιτροπή.
Siemens Παπουτσής Χριστοφοράκος


Share this